Eseménynaptár:

«   2021. augusztus  »
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Hírek

Frissül gépkocsiparkunk

A közelmúltban egyesületünk adományként egy Fiat Stilo gépkocsit kapott. A használt, de jó állapotnak örvendő autóval gazdaságosabban megoldhatóak a kisebb anyagbeszerzések, ügyintézések.

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki az adományozó Tűzkerék Kft.-nek!

A hosszú évekig használt Ford Transit helyett egy újabbat sikeült vásárolnunk. Csapatszállítóként sokáig jó szolgálatot tett, de kinőttük. A régi Transitot a nemrégiben újjáalakult Ádánd Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek adományoztuk, akik eddig nem rendelkeztek saját járművel. Az adományozási ceremóniáról készült galéria itt tekinthető meg.

              


Új akkumulátoros feszítő-vágó


Egyesületünk eszközállománya az országban egyelőre ritkaságnak számító, új Weber márkájú akkumulátoros feszítő-vágó berendezéssel gyarapodott. Az akkumulátoros kialakítás miatt egyszerűbben kezelhető, nagyobb mobilitást biztosít, lényegesen kevesebb helyet foglal a málhatérben, mint a régi eszköz. 
Az új szerszámot "Üllő-1" szerre rendszeresítettük, reméljük a gyakorlatokon kívül ritkán kell majd használnunk.


Mentési bemutató az általános iskolában

Az Általános Iskola felkérésére bemutatót tartottunk a gyerekeknek. Egy szimulált baleseti helyszínen egy kerékpáros gyereket elütő, autóban rekedt, gerincsérült nő kimentése volt a feladat. Mivel az autó ajtajai beszorultak, hidraulikus vágóberendezés segítségével az autó tetejét felnyitottuk, így a mentők könnyen ki tudták emelni a sérültet. A bemutató nem titkolt célja volt az is, hogy felhívjuk a gyerekek figyelmét a kerékpáros közlekedés veszélyeire is. Köszönjük a Mentőszolgálat részvételét és segítségét a bemutatón.
Képek a galériában.Tűzoltásvezetői képzés

Az üllői önkéntes tűzoltó egyesületnél megkezdődött az úgynevezett tűzoltásvezetői képzés, melyen az üllői mellett a nyáregyházi és gyömrői önkéntes tűzoltó egyesületek tagjai is részt vesznek. A tanfolyam az egyesületek azon szaktevékenység végzésére jogosult tagjai részére indult, akik már rendelkeznek legalább tűzoltó alaptanfolyami képesítéssel.

A tűzvédelmi törvény 2013 őszi változása lehetővé teszi, hogy az önkéntes tűzoltó egyesületek önállóan – a hivatásos tűzoltóság jelenléte nélkül – is beavatkozhassanak kisebb „fajsúlyú”, kevés erőt és eszközt igénylő események, mint például szabadtéri vegetációs tüzek, viharkárok – fakidőlés, vízszívatás – elhárítása során. Ahhoz hogy ezt megtehessék, egy sor feltételnek kell megfelelniük, az egyik ilyen a tűzoltásvezetésre jogosító végzettség. 

A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság által szervezett tanfolyamon a Monori Katasztrófavédelmi Kirendeltség, Monor Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság, illetve a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat hivatásos állományú tagjai adják át a tűzoltásvezetői beosztáshoz szükséges elméleti, taktikai, gyakorlati ismereteket.


  Képek a Galériában tekinthetők meg!Szent Flórián napi rendezvényünk

 

Az Üllő Önkéntes Tűzoltó Egyesület május 3.-án, vasárnap tartotta meg Flórián- napi „Nyitott szertárkapuk” elnevezésű rendezvényét.

A változékony időjárás ellenére több tucat család látogatott el a szertárba. Volt tűzoltóautó bemutató, minden autóra fel lehetett ülni. Berendeztünk egy kis Szent Flórián szentéjt, ahol a látogatók megismerkedhettek Flórián történetével és kultuszával, mellette tűzoltóautó makett kiállítást tekinthettek meg a vendégek. Az udvaron célba lövést gyakorolhattak a bátor vállalkozók puttony fecskendővel és egyéb játékokon próbálhatták ki ügyességüket, az egyesület ifjúsági tagozatának aktív segítségével.

A rendezvényünkre ellátogatott Fehér Imre Üllő város alpolgármestere is. Volt bográcsos paprikás krumpli főzés, ünnepi ebéddel, a délután folyamán pedig megkoszorúztuk az egyesület emléktábláját, emlékeztünk elhunyt tűzoltó bajtársainkra. A nap záró akkordjaként bemutattuk hogy mi történik ha a tűzhelyen meggyulladó égő étolajat – teljesen helytelenül!!! - vízzel próbáljuk eloltani.

 

A rendezvény nagyon jól sikerült, rengeteg élménnyel térhettek haza a hozzánk ellátogató gyerekek és felnőttek egyaránt.


Képek a 
Galériában tekinthetők meg!
Húsvét 2015

 

A téli időszakra M-zárolt kocsi-fecskendőnk idei első bevetésére történő felkészítése rendkívül gyorsan megtörtént. Kitoltuk a fészerből, szemrevételeztük, letörölgettük, egy gyors szivattyú próba, majd felkerült a kocsirúd a helyére és vártuk Bogarat és Mónit. Mint kiderült, Bogár Mónira cserélte tavalyi társát, aki lehet, hogy azóta kolbász formájában jobblétre szenderült, de ez nem hiteles információ, pusztán spekuláció.

 

Tehát: 50 százalékban megújult lóerővel felvértezett kocsi-fecskendőnk megkezdte tavaszköszöntő kőrútját. Mint tavaly is megírtuk, a renyhe népek hajlamosak délelőtt kilenckor még a másik oldalukra fordulni, éppen ezért minden évben szerződtetünk egy tűzoltó kürtöt, de a fránya hangszer rendre pájinka mérgezést szenved húsvétnak hétfőjén. De talán ez nem is baj, mert a macskazenétől renyhéék nem a másik oldalukra, hanem lefordulnak fekvő alkalmatosságaikból.

 

Feltétlenül meg kell említenünk egy további akusztikus forrást, nevezetesen a szekér kerekek acélpántjainak fémes hangjait, mely a népek ébresztésre ugyan nem alkalmas, de a szekéren ülők időszakos halláskárosodásának kiváltására igen, főleg kanyarban egy kavicsra hajtva. Apropó, a szekéren ülőkről még szó sem esett! Vagy másfél tucat bátor tűzoltó legény tülekedett a fecskendőn, küzdött hangokkal, széllel, mindenféle bősz elemekkel, csak hogy minden kezük ügyébe kerülő tűzoltó aggalékok segedelmével megfecskendezhessék a megújulásra vágyó fehérnépeket. Meg nem erősített információk szerint rengeteg nász kezdődött húsvéti locsolkodással. Hiába na, veszélyes hivatás a miénk!


 
Képek a Galériában tekinthetők meg!Ünnepi közgyűlés 2015.03.07.

 

 

2015-ben március 7.-én tartottuk meg éves ünnepi közgyűlésünket. Rendezvényünket megtisztelték jelenlétükkel Fehér Imre alpolgármester úr, illetve a város önkormányzatának képviselői, Branyiczky Márk tü. ezredes a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, tűzoltósági tanácsos, Gere Imre tü. alezredes a Monori Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, Kristóf Sándor tü. őrnagy a Monori Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka, valamint az egyesület támogatói és meghívott vendégei.

Első felszólalóként Pásztor Zoltán, az egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd röviden értékelte az előző évi munkát, eseményeket. Idén sem mulasztott el humort és újszerű motívumot keverni a monoton adatfelsorolásba, nevezetesen évszázados üllői tűzrendészeti rendeletet felolvasni a hallgatóság nagy derültségére. Ezután a szakmai, felügyelő bizottsági és ifjúsági tagozat beszámolói következtek.

Talán a közeli jövő feladata lesz annak megvalósítása, ami szintén szerepelt a napirendi pontok között. Az önálló beavatkozás lehetősége az önkéntes tűzoltó egyesületek számára olyan szakmai előrelépést jelent, mely egyben erkölcsi megbecsülés is a társadalom részéről. Komoly feltételrendszernek kell teljesülnie ahhoz, hogy egy önkéntes tűzoltó egyesület önálló beavatkozóvá válhasson. Ezzel a témával kapcsolatban hallhattuk egyesületünk elnökének illetve a katasztrófavédelem vezetőinek véleményét.

 


Ezt követően díjak kiosztására került sor.

30 éves szolgálati érmet kapott Gáncsos László és Erős József.

Két veterán tagunk, id. Farkas Ferenc és Kiss Dezső 70. születésnapjuk alkalmából, illetve 50. szolgálati évük elismeréseként tiszteletbeli főparancsnoki kinevezésben részesültek. Megható volt látni, ahogy könnyes szemmel vették át a parancsnoki díszsisakot és kinevezési oklevelet.

Ezután került sor az Üllő Ö.T.E.-ért díj átadására, melyet az eddig végzett munkájuk elismeréseként az elnökség Füles Balázsnak és Szabados Péternek adományozott. 

Az ifjúsági tagozat idén már rendhagyónak számító kellékes színpadi produkciót mutatott be. Örökké aktuálisnak mondható tűzmegelőzési témájú műsort láthattunk humoros elemekkel, mely mind a gyerekek, mind pedig műsort betanító ifjúsági tagozatot vezető Mészáros Viktória és Tóth Zoltán kreativitását dicséri.

 

 

A közgyűlésen elhangzottakhoz hozzászólt Fehér Imre alpolgármester úr és Udvardi Mátyás képviselő úr a rendvédelmi bizottság elnöke. Mindketten megköszönték a város nevében az egyesület munkáját és biztosították az egyesületet az önkormányzat képviselő testületének és rendvédelmi bizottságának támogatásáról. Üllő város képviselő testülete 2015.-ben is egyhangúlag megszavazta az egyesület részére a nagy összegű anyagi támogatást, melyet ezúton is köszönünk!

 

 

Udvardi Mátyás képviselő úr hozzászólása végén, nőnap közeledtével köszöntötte a hölgyeket, ezt kihasználva pedig az egyesületünk által, titokban előkészített virágokkal köszöntöttük a közgyűlésen szép számban megjelent hölgyeket. A közgyűlés bezárását követően Pásztor Zoltán elnök úr minden kedves megjelentet meghívott vacsorára, majd az estébe nyúló, kellemes hangulatú beszélgetéssel zárult a nap.

Képek a 
Galériában tekinthetők meg!Húsvét 2014

  

Jelentjük, hogy a tavalyi különleges húsvét idén megismétlődött az Üllői Önkéntes Tűzoltó Egyesületnél! A tavaly felavatott és kiválóan vizsgázó kocsifecskendőnket idén is bedobtuk a „mélyvízbe”. Mivel idén kétszer annyi tűzoltó csüngött fecskendőnk mindenik oldalán, ezért derék kocsislegényünk megerősítés képen Bogár nevű lovunk mellé befogatta annak párját, imigyen két lóerős csapásmérő eszközzé varázsolva tűzoltó szekerünket.


Mindenütt hangos trombitaszó jelezte érkezésünket a fehér népeknek, melyre a reggel 8-kor még másik oldalára forduló renyhe nép is kiesett fekvő alkalmatosságábúl. Az adjutáns segédtiszt keményen pattogó vezénylő parancsaira a főcsővezető és csővezető legénység villámgyorsan szerelvényezte össze a tűzoltó aggalékokat, amit a népek riadt tekintete kísért végig az ablakfián át. Amidőn a mindenféle fehérszemélyeket fecskendőinkkel alapos kezelésben részesítetvén, majdhogynem vízibetegségbe esendők, lelkességük azon nyomban lecsihadt.


Minek utánna akóbólintás terhe mellett berekviráltuk a sok piros tojományt, kasszárnyánkba visszatérve maginkhoz ölelhettük az butéliák domborulatját, melynek lelkében az örök boldogság/bódultság elixírje lakozik.

Képek a 
Galériában tekinthetők meg!

 Az Üllői Önkéntes Tűzoltó Egyesület 2014. március 1-jén tartotta ünnepi közgyűlését

 

Pásztor Zoltán elnök úr megnyitójával kezdődött az esemény, amely végig családias hangulatban telt és nem egyszer fakasztott könnyeket a megjelentek szemébe.

Az elnök Úr beszédében értékelte a 2013. év kiemelkedő gazdálkodását és társadalmi munkáját, valamint a sikeres rendezvényeket. Összefoglalta az elmúlt év szervezeti változásait, bemutatta az újra választott elnökséget és az Egyesületen belül működő szakterületek új vezetőit. Újdonságként említette, hogy az Egyesület a tavalyi évben megalakította hagyományőrző csapatát 10 fővel és a felújított kocsifecskendővel. Kihangsúlyozta, hogy a tagok továbbra is díjazás nélkül, önkéntesen, látják el feladataikat. A támogatásokból, pályázatokból, illetve a gazdasági tevékenységből származó bevételeket az egyesület –nonprofit szervezetként- a vállalt feladatainak ellátásához szükséges eszközök, feltételek fejlesztésére fordította.

Füles Balázs az egyesület alelnöke az elmúlt esztendő szakmai munkáját összegezte, kiemelve, hogy 51 esetben segítette a hivatásos tűzoltók munkáját az egyesület személyi és eszköz állománya. Elmondta továbbá, hogy a szaktevékenységet végzők az előírt képesítésekkel, a tűzoltás, műszaki mentéshez használt eszközök pedig érvényes felülvizsgálattal rendelkeznek. Továbbá tájékoztatta a megjelent vendégeket, hogy az Egyesület szerállománya egy új, még felújítás alatt álló vízszállítóval fog bővülni. A vállalt feladatok ellátásában nem volt fennakadás, és az egyesület a jövőben is fő feladatának tekinti az üllői lakosok és Üllő Város védelmét.

Gáncsosné M. Zsuzsanna az ifjúsági tagozat vezetője röviden összefoglalta az egyesületek fontos szerepét a tűzoltó utánpótlás nevelésben, valamint az üllői önkéntes tűzoltók tűzvédelmi és környezettudatos felvilágosító munkájának eredményességét. Bemutatta az ifjúsági tűzoltók foglalkozásainak rendszerét és az ehhez kapcsolódó programokat, túrákat és a 2013. évi nyári tábort. Az elmúlt év kiemelkedő programja volt a „Nyitott szertárkapuk” elnevezésű nyílt nap, amelynek keretében bárki betekintést nyerhetett az ÖTE életébe, és szívesen vártuk az érdeklődőket minden korosztályból, akikben felmerült, hogy szeretnének a csapat tagjai lenni.  A gyerekek egy kis műsorral köszönték meg a segítséget, odafigyelést és türelmet a tagoknak, szülőknek és a támogatóknak.

 A közgyűlés alkalmával Pásztor Zoltán és Váczi Mária Melinda vehették át a 10 eltelt önkéntes tűzoltó szolgálati éve után járó szolgálati elismerést.

Az eddigi kitartó és lelkiismeretes munkájukért Sabján Vilmost és Bálint Viktort tüntette ki az egyesület az Üllő ÖTE-ért díjjal.

A rendezvény keretén belül köszöntötte a Tagság az Egyesület „Papáját”, Farkas Ferencet, aki  a közgyűlés napján töltötte 70. születésnapját.

A közgyűlésen jelen volt Kissné Szabó Katalin, Üllő Város polgármestere, Oláh Péter tűzoltó őrnagy a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Tűzoltósági Főfelügyelője, Gere Imre tűzoltó alezredes a Monori Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, Kristóf Sándor tűzoltó őrnagy a Monori Hivatásos Tűzoltóparancsnokság parancsnoka, valamint e neves eseményt megtisztelték Üllő Város képviselői, az Egyesület támogatói és az ifjúsági tűzoltók szülei.

Kristóf Sándor parancsnok úr hozzászólásában elmondta, hogy a katasztrófavédelem számít az önkéntes tűzoltók szakmai és társadalmi munkájára és elismerően szólt az egyesület teljesítményéről és sok erőt, kitartást kívánt a további munkához.

Polgármester asszony a maga és a Képviselő Testület nevében megköszönte az Üllői Önkéntes Tűzoltó Egyesület vezetésének és tagságának az eddigi munkáját, valamint az egyesület támogatottságáról biztosította a megjelenteket.

A közgyűlés közös vacsorával és baráti beszélgetéssel zárult.

Képek a Galériában tekinthetők meg!  Közgyűlés

November 16-án tartottuk meg az egyesület tisztújító közgyűlését, miután idén véget ér a jelenlegi vezetőség megbízatása. Az eseményen meghívott vendégként részt vett Fehér Imre, Üllő város alpolgármestere, illetve Udvardi Mátyás a Rendvédelmi Bizottság elnöke. Hála az égnek, a megjelent tagság nagy létszáma gördülékennyé tette a közgyűlés lebonyolítását, megválasztásra került a leendő elnökség, a felügyelő bizottság tagjai.

A közgyűlés után folytatódott az összejövetel, a beszélgetést azonban egy olyan riasztás szakította félbe, melyre sokáig emlékezni fogunk: fiatalon elhunyt, szeretett néhai elnökünk, Hevesi Antal házában ütött ki tűz! Talán az előbb említett égiek rendelték hogy így legyen, de a rendelés utáni „kiszolgálás” kivételesen gyors és nagy létszámú volt: Üllő ÖTE a segítségkérés utáni 4. percben akkora lendülettel érkezett meg két fecskendőjével a helyszínre, hogy a tiszteletünkre még egy PB palack is elszállt. Szemünk se rebbent, a következő percben a lángok megadták magukat, a hamarosan megérkező monori hivatásos tűzoltóknak már nem jutott nagy falat.

Mindig jó érzés bajba jutottakon segíteni, de volt bajtársunk családján pedig különösen!   

Jöttünk, láttunk, főztünk!

Ismét remek hangulatban telt a szombati napunk a kedves tápiógyörgyei szomszédainknál.

Szinte minden évbern sikerült ellátogatnunk a főzőversenyre.
Köszönjük nekik, reméljük jövőre is mehetünk főzni!

Képek megtekinthetők itt

 Látogatásunk a Gyöngyvirág téri óvodában

 
Gyermeknap a világ sok országában ünnepnap, s ebbe az ünnepbe mi is betekintést nyerhettünk 2013. május 25-én a Gyöngyvirág téri óvodába.
 
Mikor bekanyarodtunk az óvoda elé villogó kékfénnyel, bekapcsolt szirénával a kicsik már sikítva futottak felénk.
Volt az oviudvarban minden jó, sok program, ugrálóvár, ügyességi vetélkedő, a büfében finomabbnál finomabb ételek.
Az érdeklődő gyermekek, nemcsak a tűzoltóautóba ülhettek be, vehették szemügyre az ott tárolt eszközöket, használati tárgyakat, hanem a kis lurkók kedvencét a puttonyfecskendőt is kipróbálhatták, lőhettek vele célba, s újratölthették vízzel. 
Minden gyermek nagyon ügyes volt… így már biztosak vagyunk benne, hogy lesz még nálunk utánpótlás
Bár a rendezvény vége felé közeledő esőfelhők a programok jó részét meghiúsítani látszott, a magunk és a gyermekek jó kedvét nem tudta elvenni.
 
Mikor a gyermeket már elfáradtak, a programok véget értek, mi visszatértünk a tűzoltószertárba.
 
 
Toldi Katalin

KÉPEK a galériában tekinthetők meg 
 
Nyílt nap az üllői önkéntes tűzoltóknál
 
 
 
 
 
 
 
Nem csak a hétköznapokon, de a köz szolgálatában állók ünnepén is a közt szolgálják a tűzoltók. Ez történt május 4.-én, Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napján is. Az a hitvallás, amelyet a tűzoltói hivatás és a velejáró emberi áldozatvállalás megtestesít, az tavaszünnep, az élet igenlésének vágya és közösségi igény is egyben. Az emberi élet védelme, az életmentés egyetemes alapelv, melyeket sem új ruha, sem új elnevezés nem másíthat meg!
 
 
 
 
 
 
 
Május 4.-én reggel felnyitottuk a szertárkapukat, kigurultunk a tűzoltóautóinkkal, előkészítettünk mindent, amit fontosnak és szükségesnek véltünk, azután vártunk. Sokáig nem kellett, mert mihamar megérkeztek az első látogatók, felnőttek, gyerekek kíséretében.
 
 
 
„A világ legfontosabb emberei a gyerekek.” Ennek szellemében róluk is szólt Szent Flórián napja, mert utódaink biztonságos életre nevelése a mi érdekünk! Szakmai kérdések, ügyességi játékok, sport, fényképezkedés, fogócska és szégyenlős bújás anyuhoz, volt minden. A nem túl terjengős előzetes marketing ellenére minden várakozást felülmúlt a látogatók száma, érkeztek „Tolnából-Baranyából” , a környékbeli településekről is sokan látogattak el hozzánk, amelyet ezúton is nagyon köszönünk a mihamarabbi viszont látásig!

Képek a
Galériában tekinthetők meg!


Húsvéti locsolkodás


Idén különleges volt a húsvét az üllői önkéntes tűzoltóknál. Mondhatni több hónapos készülődés előzte meg, hogy idén egy évszázados népi hagyományt eleveníthessünk fel: lóvontatású kocsifecskendővel, a régi idők tűzoltói locsolták meg a megújulásra váró és arra vállalkozó (illetve menekülő) lányokat, asszonyokat. Még az időjárás is mellénk állt, átadva e vizes mesterség művelőinek a jogot a fehérnépek eláztatására!

Bogár nevű lovunk tajtékot vetve száguldott végig Üllő utcáin kocsifecskendőnkkel 5 bátor tűzoltólegénnyel és persze a kocsislegénnyel a fedélzetén, tűzoltó kürtünk harsány hangjait mellőznünk kellett, mert szegény zeneszerszám pályinkamérgezést kapott. A dugattyús szivattyúnk erejével akár háztetőket is bonthattunk volna, de beértük női sikolyokkal. Jól vizsgázott a felszerelés, és jól vizsgázott a csapat, oltalmazó vízsugarunk meghozta a megtisztulást minden arra vágyónak.

Köszönet mindenkinek, aki részt vett és hozzájárult az Üllői Önkéntes Tűzoltó Egyesület kocsifecskendőjének a felújításában, és külön köszönjük állhatatos fáradozását Kajos László bajtársunknak, aki szervezte és irányította a felújítási munkát!

A képek megtekinthetők a
GalériábanAz Üllői Önkéntes Tűzoltó Egyesület 2013. március 2-án tartotta évi rendes közgyűlését.

Pásztor Zoltán elnök értékelte a 2012. év kiemelkedő gazdálkodását és társadalmi munkáját, valamint a sikeres rendezvényeket. Összefoglalta az elmúlt év szervezeti változásait, amit a megváltozott jogszabályi és szakmai szabályozási környezet miatt kellett véghezvinni. Kihangsúlyozta, hogy a tagok továbbra is díjazás nélkül, önkéntesen, látják el feladataikat. A támogatásokból, pályázatokból, illetve a gazdasági tevékenységből származó bevételeket az egyesület –nonprofit szervezetként- a vállalt feladatainak ellátásához szükséges eszközök, feltételek fejlesztésére fordította.

 

Füles Balázs az egyesület alelnöke az elmúlt esztendő szakmai munkáját összegezte, kiemelve, hogy 99 esetben segítette a hivatásos tűzoltók munkáját az egyesület erő- eszköz állománya. Elmondta továbbá, hogy a szaktevékenységet végzők rendelkeznek az előírt képesítésekkel, a tűzoltás, műszaki mentéshez használt eszközök pedig bevizsgáltak. A vállalt feladatok ellátásában nem volt fennakadás, és az egyesület a jövőben is fő feladatának tekinti az üllői lakosok és Üllő Város védelmét.

 

Gáncsosné M. Zsuzsanna az ifjúsági tagozat vezetője röviden összefoglalta az egyesületek fontos szerepét a tűzoltó utánpótlás nevelésben, valamint az üllői önkéntes tűzoltók tűzvédelmi és környezettudatos felvilágosító munkájának eredményességét. Bemutatta az óvodás és iskolás ifjúsági tűzoltók foglalkozásainak rendszerét és az ehhez kapcsolódó programokat, túrákat és a 2012. évi nyári tábort. Az újraszerveződött ifjúsági tűzoltó szolgálatnak az egyesület 25 öltöny formaruhát vásárolt, amiket az ifjúsági tűzoltók rövid műsor keretében be is mutattak. A gyerekek a műsorral köszönték meg a segítséget, odafigyelést és türelmet a tagoknak, szülőknek és a támogatóknak.

 

A közgyűlés alkalmával 3 felnőtt tag és 9 ifjúsági tűzoltó tette le ünnepélyes fogadalomtételét, majd Kiss Dezső 50, Erős József 25, Dányi Róbert 20, Mátrai Krisztián 10 eltelt önkéntes tűzoltó szolgálati éve után járó szolgálati elismerést vehette át.

 

Az eddigi kitartó és lelkiismeretes munkájukért Gáncsos Lászlót és Gáncsosné Maricsek Zsuzsannát tüntette ki az egyesület az Üllő ÖTE-ért díjjal.

 

A közgyűlésen jelen volt Kissné Szabó Katalin, Üllő Város polgármestere, Gere Imre tűzoltó őrnagy a Monori Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, Vincze Zsolt tűzoltó főhadnagy a Monori Hivatásos Tűzoltóparancsnokság parancsnoka, valamint e neves eseményt megtisztelték Üllő Város képviselői és az ifjúsági tűzoltók szülei.

 

Vincze Zsolt parancsnok úr hozzászólásában elmondta, hogy a katasztrófavédelem számít az önkéntes tűzoltók szakmai és társadalmi munkájára és elismerően szólt az egyesület teljesítményéről és sok erőt, kitartást kívánt a további munkához.

 

Polgármester asszony a maga és a Képviselő Testület nevében megköszönte az Üllői Önkéntes Tűzoltó Egyesület vezetésének és tagságának az eddigi munkáját, valamint az egyesület támogatottságáról biztosította a megjelenteket.

 

A közgyűlés közös vacsorával és baráti beszélgetéssel zárult.

 

 

Üllő ÖTE elnökségeGyömrőről jelentjük:

2012. október 20-án, szombaton került megrendezésre Gyömrőn a megyei Önkéntes Tűzoltó Egyesületek szakmai versenye, melyen egyesületünk igen nagy létszámmal – 34 fővel - képviseltette magát. A megmérettetés előtti napok időjárása nem sok jóval kecsegtetett, de a verseny szelleme intézkedett az aznapi csapadékmentes, ragyogó napsütésről. S bár a reggel kellemetlenül hűvös levegővel fogadott, a napsugarak a versenylázzal összefogva hamar felfűtötték a csapatokat. Miközben egyesületünk felnőtt női és férfi tagsága mindhárom meghirdetett szakmai versenyszámban küzdött a vetélytársakkal, addig kiváló szakácsunk és pókhasú kiskuktája a csülkös, babos, káposztás ételkölteményük felett tüsténkedett, hogy azt megízleltethessék a főzőverseny ínyenc zsűrijével és csapatunk kiéhezett tagjaival. Külön említést érdemel Üllő ÖTE titkos, elit egysége, az ifjúsági gyerekcsapat, akik hajszál híján megmutatták, hogyan kell a 800-as kismotorfecskendő szerelést dobogós helyért végrehajtani. Egy jó hangulatú versenyen vettünk részt, melyről elmondható, hogy nem az eredmény volt a fontos, hanem hogy együtt lehettünk a régió többi önkéntes tűzoltóival!

KÉPEK A GALÉRIÁBAN

 
 SZAKMAI KIRÁNDULÁS - WELS

2012. október 5-6-án az egyesület szakmai tevékenységet ellátó tagságának lehetősége nyílt részt venni a Wels-ben megrendezett RETTER-en (Messe für Sicherheit & Einsatzorganisationen  http://www.rettermesse.at/ne07/?pn=6300023 ). A rendezvényen az osztrák önkéntes tűzoltók, mentősök, rendvédelmi szervek állították ki a gépjárműfecskendőiket, felszereléseiket és eszközeiket. Jelen voltak még különböző tűzoltó, mentő és biztonságtechnikai eszközöket, felszereléseket gyártó cégek, amelyek a legmodernebb újításaikat mutatták be, amit meg is lehetett vásárolni, például védőruhák, lámpák, hidraulikus mentőkészlet, biztonsági felszerelések.
Az udvaron megtekinthető volt a Ponton híd építése, bemutató konténer, ahol bemutatták a ruháik védőképességét. Itt került megrendezésre a „Tűzoltó Challange”, ahol a tűzoltók egyénileg mérhették össze tudásukat lépcsőfutásban, és egyéb erőnléti feladatokban.
Nagyon szép, napsütéses idő volt mind a két nap, sok új modern tűzoltó gépjárművet és felszerelést láttunk. Néhány praktikus ötletet az itthon maradt tagságnak is gyűjtöttünk.

A kirándulásról fényképek a
Galériában tekinthetők meg.
 
Üllő ÖTE


KIRÁNDULTUNK GÁNTON
 

Az egyesület tagsága szeptember utolsó hétvégéjén kétnapos kiránduláson vett részt Gánton. Kikapcsolódás, kirándulás, csapatépítés volt... Mindez egyben.
 
A tabajdi Mezítlábas park változatos talaja legalább annyira megtornáztatta csupasz talpainkat, mint a Vértes Vendéglő és Fogadó nagyszerű ételei a bélbolyhainkat.
 
A bezárt bauxitbánya múzeuma és 77 éves tárlatvetője több évtizednyi emléket elevenített fel az egykor ott dolgozó emberek kemény munkásságáról, nehéz sorsáról. Bepillanthattunk az agyagozás (korongozás) titkaiba is. Felnőttek, gyerekek, idősebbek és fiatalok együtt barangoltak a Vértes gyönyörű őszbe hajló lankái között, amit a kegyes szeptemberi időjárás koronázott meg.
 
 
  
 
Üllő ÖTE


EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS MEGKÖTÉSE


2012. április 17-én az Üllői Önkéntes Tűzoltó Egyesület és Monor Hivatásos Tűzoltóságának képviselői megújították a két szervezet közötti Együttműködési megállapodást, melynek célja továbbra is a tűzmegelőzési, tűzoltási, valamint műszaki mentési feladatok hatékony végrehajtása.Katsztrófavédelmi versenyen voltunk...


2012. április 11-én megrendezésre került a Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny területi fordulója, melynek helyszíne Újlengyel volt. Az Üllői Önkéntes Tűzoltó Egyesület Ifjúsági tagozatát 4 fő képviselte ezen a rendezvényen, név szerint Bambach Bernadett, Farkas Fanni, Kiss Melinda és Berénkei Soma. A felkészítést Mészáros Viktória és Tóth Zoltán egyesületi tagok vállalták:

Márciustól kemény munka várt ránk, hiszen a csapatnak és nekünk felkészítőknek is újszerű volt a feladat. Az Ifjúsági tagozat tavaly indult újra és a pár hónap alatt megszerzett gyakorlati és elméleti tudást kellett bővíteni a verseny követelményeihez. Üllőről több csapat is részt vett a versenyen és a felkészülések alkalmával kölcsönösen tudtuk segíteni egymás munkáját. A nagy napon a csapat 11 állomáson mutatta meg felkészültségét, rátermettségét és, hogy hogyan állnának helyt katasztrófa esetén. A feladatok teljesítése után a helyi mentőszolgálat tisztje tartott előadást a pubertáskori újraélesztésről.

Az Üllői Önkéntes Tűzoltó Egyesület csapata nagyszerű eredményt ért el, hiszen 21 csapat közül dobogós helyen végeztek. Nagyon jól éreztük magunkat egész nap és a csapat lelkes ígéretet tett: 

„Jövőre továbbjutunk az Országosra!”

 


kep
kep
DSCF0918
DSCF0918
DSCF1098
DSCF1098
DSCF1101
DSCF1101
DSCF1106
DSCF1106
DSCF1156
DSCF1156
DSCF1108
DSCF1108

Szerkarbantartás és nagytakarítás

2012. április 28-án az Üllői Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagsága tavaszi nagytakarítást és szerkarbantartást tartott az egyesület szertárában. A programhoz minden adott volt, kánikulai napsütés, jókedv, finom falatok. Míg a tagság egy része egy rendezvénybiztosításon vett részt a Rába vízszállítóval, addig a benn maradtak kertészkedtek, takarítottak, a technikai eszközök és felszerelések karbantartását végezték. A lányoknak egyéb teendőik végzése mellett még a környéken méltán elhíresült üllői tűzoltó lángos készítésére is futotta idejükből, aminek bizony nem maradt ideje kihűlni. Külön említést érdemel az ifi tagozat  két fiatal titán tagja – Szabolcs és Botond – akik aktív jelenlétükkel és a munkájukkal hozzájárultak a nap sikeréhez, melyért külön köszönet illeti Őket! A „hab a tortán” pedig az a kettes kiemelt riasztási fokozatú tűzeset volt, amelyre az Üllő 1-es gépjárműfecskendőt is segítségül hívták a hivatásosok. A nap végére azért mindenki hazatalált, volt, aki füstösen és kormosan, volt, aki fáradtan. Egy biztos: valószínűleg senkit nem kellett este a lefekvés után elringatni.


Az egyesület tagjai 2012.04.21-én kibővített Parlamenti látogatáson vettek részt. Megismerkedhettek az Országházban dolgozó Katasztrófavédelmi munkatársak mindennapjaival, felelőségteljes munkájukkal.Az 1924 óta folyamatosan működő Üllői Önkéntes Tűzoltó Egyesület
2012. március 10-én tartotta évi rendes közgyűlését.

Pásztor Zoltán elnök értékelte a 2011. év gazdálkodását, társadalmi munkáját és a sikeres rendezvényeket, melyek között a legkiemelkedőbb az V. Dóra-majori Tűzoltó Viadal volt, a közel 1000 fős látogatottságával. Kihangsúlyozta, hogy a tagok továbbra is díjazás nélkül, önkéntesen, látják el feladataikat. A támogatásokból, pályázatokból, illetve a gazdasági tevékenységből származó bevételeket az egyesület –nonprofit szervezetként- a vállalt feladatainak ellátásához szükséges eszközök, feltételek fejlesztésére fordította.

Gáncsos László az egyesület parancsnoka az elmúlt esztendő szakmai munkáját összegezte, kiemelve, hogy 130 esetben segítette a hivatásos tűzoltók munkáját az egyesület erő- eszköz állománya. Elmondta továbbá, hogy a szaktevékenységet végzők rendelkeznek az előírt képesítésekkel, a tűzoltás, műszaki mentéshez használt eszközök pedig bevizsgáltak. Megerősítette, hogy a jövőben várható szervezeti átalakulások nem érintik hátrányosan az egyesület tevékenységét, és a vállalt feladatok ellátásában nem lesz fennakadás, vagyis az egyesület ahogy az elmúlt 88 évben is tette, úgy a jövőben is fő feladatának tekinti az üllői lakosok és Üllő Város védelmét.

Gáncsosné M. Zsuzsanna az ifjúsági tagozat vezetője röviden összefoglalta az egyesületek fontos szerepét a tűzoltó utánpótlás nevelésben, valamint az üllői önkéntes tűzoltók tűzvédelmi és környezettudatos felvilágosító munkájának eredményességét. Bemutatta az óvodás és iskolás ifjúsági tűzoltók foglalkozásainak rendszerét és az ehhez kapcsolódó programokat. A beszámoló részét képezte az ifjúsági tűzoltók rövid műsora, mellyel a tagokat és a vendégeket köszöntötték.

A közgyűlés alkalmával 4 felnőtt tag tett fogadalmat, ezáltal az egyesület aktív létszáma 40 főre változott. Az egyesület életében először került sor az ifjúsági tűzoltók fogadalomtételére. Megható és egyben felemelő volt, a 18 általános iskoláskorú gyermek fogadalomtétele.

Az elnökség id. Farkas Ferencet –aki az egyesületnek több mint 40 éve tagja-kiemelkedő és állandó munkájának elismeréseként ajándéktárggyal jutalmazta.

A közgyűlést jelenlétével megtisztelte többek között Kissné Szabó Katalin, Üllő Város polgármestere és Benkovics Zoltán pv. dandártábornok a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója is.

Benkovics tábornok úr hozzászólásában elmondta, hogy a katasztrófavédelem számít a tűzoltó egyesületek szakmai és társadalmi munkájára egyaránt. Elismerően szólt az egyesület teljesítményéről és sok erőt, kitartást kívánt a további munkához.

Polgármester asszony maga és a képviselő testület nevében megköszönte az Üllői Önkéntes Tűzoltó Egyesület vezetésének és tagságának az eddigi munkáját, valamint az egyesület támogatottságáról biztosította a megjelenteket.

A közgyűlés közös vacsorával és baráti beszélgetéssel zárult.


Üllő ÖTE elnöksége

Üllő ÖTE közgyűlés
Üllő ÖTE közgyűlés
Üllő ÖTE közgyűlés
Üllő ÖTE közgyűlés
Üllő ÖTE közgyűlés
Üllő ÖTE közgyűlés
Üllő ÖTE közgyűlés
Üllő ÖTE közgyűlés
Üllő ÖTE közgyűlés
Üllő ÖTE közgyűlés
Üllő ÖTE közgyűlés
Üllő ÖTE közgyűlés
Üllő ÖTE közgyűlés
Üllő ÖTE közgyűlés
Üllő ÖTE közgyűlés
Üllő ÖTE közgyűlés

 


Bemutatót tartottunk a Bóbita Óvoda Katica csoportjának

2012. január 25-én a tűzoltó szertárba látogatott a Bóbita Óvoda Katica csoportja. Nagy érdeklődéssel hallgatták Gáncsos László parancsnok úr tájékoztatását az Üllői Önkéntes Tűzoltó Egyesület életéről és az óvodás foglalkozásokról. Körbejárták a szertárat és kipróbálhatták a tűzoltóautókat és felszereléseket. Tűzoltó bemutatót tartottunk a Pitypang óvodában!

2011. március 23-án egy kedves felkérésnek tettünk eleget. A Faiskola utcai Pitypang Óvoda vezetője megkérte az Üllői Önkéntes Tűzoltó Egyesületet, hogy a Víz világnapja alkalmából rendezett programsorozatuk keretében mutassuk be, hogy mire is használják a tűzoltók a vizet.
Ahogy bekanyarodtunk az ovi elé, bekapcsoltuk a szirénát és a kicsik már sikítva rohantak hozzánk. Mindenki nagyon figyelt, amikor Kovács Péter bemutatta az eszközöket. Az előadás végén pedig szemléltette az egyesület új eszközének, az impulzus puskának az erejét. Az ovis kis tűzoltók meglepve tapasztalták, hogy milyen nagy hangja van és még vizes is.

Miután a kicsik felpróbálták a sisakokat Tóth Zoltán és Bálint Viktor megmutatta működés közben a vízpajzsot és a sugárcsövet.

Szabadfoglalkozás keretében a puttonyfecskendőket megtöltöttük vízzel és az ovisok kipróbálták, hogyan is működik kicsiben a tűzoltás, vízsugárral célba lőttek.

A nap zárásaként a gyerekek beülhettek a tűzoltóautóba. A közös program mindenki számára tanulságos és örömteli volt
Weblapkészítés: Eco-Webdesign Kft.

:: © 2011 Üllői Önkéntes Tűzoltó Egyesület | www.ulloote.hu | Minden jog fenntartva! ::