Eseménynaptár:

«   2020. június  »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

GYIK

Gyakran Ismételt Kérdések

Gy.I.K. Egyesületünkkel és a tűzoltósággal kapcsolatban


Miben különbözik az Önkéntes Tűzoltó Egyesület a többi tűzoltóságtól?
Magyarországon van Hivatásos Tűzoltóság, Önkormányzati Tűzoltóság, Létesítményi Tűzoltóság és Önkéntes Tűzoltó Egyesület (ÖTE). Az ÖTE civil szerveződés. Az egyesület tagjai önként, díjazás nélkül, szabadidejükben vállalják és végzik a tűzoltási és műszaki mentési feladatokat. Az ÖTE nem munkahely.


Mikor hívjuk a tűzoltókat?
Ha tűz keletkezik, baleset történik, vagy bármely olyan esemény következik be, ahol speciális erők vagy felszerelések kellenek, illetve életveszély van.

Az eloltott tüzet is be kell jelenteni a tűzoltóságnak (105 vagy 112 segélyhívó, vagy az illetékes katasztrófavédelmi kirendeltség vezetékes telefonszámán. Üllő tekintetében illetékes: Monor Katasztrófavédelmi Kirendeltség, illetve Monor Hivatásos Tűzoltóparancsnokság   29/610-010)


Milyen telefonszámon hívjuk a tűzoltókat, ha baj van?
Ha tűzoltói segítségre van szükség, akkor mindenképpen a 105-ös segélyhívót hívja!!! A hívás ingyenes. KÉRJÜK, CSAK AKKOR HÍVJA A SEGÉLYHÍVÓT, HA BAJ VAN!!! Feleslegesen ne hívogassuk a tűzoltókat! Az időben kapott segélyhívás ÉLETET MENTHET!


Mentünk e macskákat a fáról?
Ritka esetben, de elő szokott fordulni, amikor riasztják a tűzoltókat, hogy lementsék a kedvencet a fáról vagy egyéb helyekről. Ha egy mód van rá, akkor kérünk mindenkit, hogy ilyen esetekkel ne terheljék a tűzoltókat, mert lehet, hogy egy ilyen eset miatt később érnek ki egy lakástűzhöz, vagy egy balesethez. KÖSZÖNJÜK!!!


A tűzoltók a csövön másznak e vissza?
Nem, a tűzoltók a csövet csak lefelé használják (ahol van), hogy minél hamarabb elérjenek a gépjárművekhez, és a lehető leggyorsabban indulni tudjanak riasztáskor. Visszafelé a lépcsőt használják.


Miért lesz valaki önkéntes tűzoltó?
Mert szeret segíteni és késztetést érez arra, hogy segítsen másokon akár a saját testi épsége veszélyeztetésével is.


Hogyan lehet valaki tagja egyesületünknek?
Ha tenni szeretne Üllő város biztonságáéért, egy jó csapatban, akkor jelentkezzen! Akár e-mail-ben (info@ulloote.hu), személyesen, vagy telefonon. Belépési nyilatkozatunk letölthető a "Kapcsolat" menüpontban.


Mennyi idő mire elindul az autó a káresethez?
Hivatásos tűzoltók 2 perc alatt hagyják el a laktanyát. Egyesületünk önkéntes tűzoltóinak, mivel általában nem a szertárban tartózkodnak, több idő kell. Ők otthonról indulnak, ezért ez az idő változó. Általában 2-10 perc.


Mitől függ, hogy melyik autóval megyünk?
A káreset jellegétől függ. Egyesületünk szerei közül a Mercedes típusú gépjárműfecskendő 1.000 l vizet, míg a RÁBA típusú gépjárműfecskendő 6.000 l vizet és tűzoltáshoz szükséges felszereléseket szállít, a GAZ-66-os pedig műszaki mentéshez szükséges kisgépeket. Az esetek többségében a Mercedes és a RÁBA megy tűzesetekhez, a GAZ balesetekhez, viharkárokhoz.


Milyen feladatok vannak még a vonuláson kívül az egyesületben?
Szertártakarítás, szerkarbantartás, honlapunk karbantartása, csapatépítés, tűzoltójellegű munkák, rekreációs (közös sport, kirándulás, stb.) tevékenységek.


Általában hány fő vonul ki egyszerre?
Az eseménytől, illetve a riasztható személyek számától függ.


Miből él az egyesület?
Az önkormányzat támogatásából, pályázati pénzekből, tűzoltó készülékek ellenőrzéséből, magánszemélyek és szervezetek adományaiból, tagdíjból és gazdasági tevékenységből.


Mik a feltételei annak, hogy valaki egyesületünk keretein belül vonulhasson?
Az a 18. életévét betöltött személy, aki sikeresen elvégezte a 40 órás tanfolyamot, valamint tagja az egyesületnek. Műszaki mentés esetében rendelkezzen a gépek kezeléséhez szükséges jogosítványokkal.


Miért történhet olyan, hogy a monori tűzoltók előbb érnek ki üllői káresethez?
A segélyhívón történt jelzést követően a hivatásos tűzoltók (Üllő esetében a monori hivatásos tűzoltók), akik 24 órás szolgálatot látnak el, 2 percen belül elhagyják a laktanyát, míg az önkéntesek a legtöbb esetben a lakásukon, vagy munkahelyükön tartózkodnak a riasztás időpontjában. Amíg az önkéntes tűzoltók a szertárig beérkeznek, felöltöznek és elindulnak a tűzoltó autóval, addig eltelhet akár 5-10 perc is. Ezért a hivatásos tűzoltók előbb, vagy közel azonos időben érnek az üllői esetekhez.

Weblapkészítés: Eco-Webdesign Kft.

:: © 2011 Üllői Önkéntes Tűzoltó Egyesület | www.ulloote.hu | Minden jog fenntartva! ::